Зелените сертификати в България не работят. Такава позиция изрази пред БНТ

...
Зелените сертификати в България не работят. Такава позиция изрази пред БНТ
Коментари Харесай

Зелените сертификати у нас не работят, смята д-р Симидчиев

Зелените документи в България не работят. Такава позиция изрази пред Българска национална телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

" Във всички страни, където те се ползват както би трябвало, тези документи са ефикасна мярка да възстановят част от обществените интензивности и да можем да се върнем към една нова нормалност. Това, което се случва, е, че когато ние приказваме за тях като дискриминация, като липса на права, затваряне и така нататък хората всеобщо са срещу тях и те действително не могат да работят ", коментира той.

В България хората стартират да търсят начин как да се снабдят със документ, без да са сертифицирани, тоест да прецакат системата, акцентира Симидчиев. По думите му ограниченията не се съблюдават, а разширението на правата на част от хората се е трансформирало в разграничителна линия.

" Средата е някакъв баланс сред локдауна и цялостната свободия. Само че той би трябвало да бъде изработен въз основата на ясни критерии - кои са хората, които минимум биха били повредени от това, кои са хората, които не носят риск за останалата част от обществото ", добавя лекарят.

Симидчиев е на мнение, че зеленият документ балансира сред двете крайности и не е дискриминация или ограничаваща мярка, тъй като разрешава да се запази подвижността.

По думите му лекарите в лечебните заведения са " оттатък лимита на силите си просто тъй като едни хора вземат решение, че може да не се съобразим с обикновени научни правила ".

" Това не е нормално грипче. Това е тежка респираторна зараза, която отнася големи количества хора, които другояче щяха да останат и да живеят. В България има 10-15 пъти по-висока степен загиване на хора ", посочи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР